9 juli 2025

Hoe breng je vernieuwing aan in de ouderenzorg op een manier die werkt? Door te beginnen bij de mensen om wie het draait: bewoners, zorgmedewerkers en naasten. Dat is precies wat het projectteam van Innoveer(t)huis de afgelopen periode heeft gedaan. Vanuit de ervaringen in de praktijk plannen maken.
De eerste stap in het project was dan ook het in kaart brengen van de behoeften en pijnpunten in het verpleeghuis. Door goed te luisteren naar zorg- en welzijnsmedewerkers en familieleden en mee te lopen met verschillende diensten werd waardevolle informatie verzameld. Deze informatie vormde de basis voor het opzetten van zes persona’s: twee zorgprofessionals, twee bewoners en twee naasten. De persona’s zijn fictieve karakters die laten zien wat de behoeften, wensen en pijnpunten zijn van echte mensen. Ze helpen het projectteam om bij elke innovatie de vraag te stellen: wat vinden zij hiervan?
Een dag in het verpleeghuis
Naast het ophalen van de behoeften en pijnpunten is ook de dagelijkse praktijk onderzocht. Door mee te lopen op afdelingen voor psychogeriatrie en somatiek, gesprekken te voeren en data te analyseren, is een gedetailleerd beeld gemaakt van 24 uur in het verpleeghuis. Hierop zijn herkenbare situaties te zien zoals bewoners uit bed helpen, medicatie geven en samen eten. Per dagdeel zijn de taken, inzichten, praktijkproblemen, emoties en hulpmiddelen inzichtelijk gemaakt. Deze dagweergave is een praktisch hulpmiddel voor verandering. Ze helpen om samen te bouwen aan een toekomstbestendige ouderenzorg, waarin menselijkheid, werkplezier en kwaliteit van leven centraal staan.
De komende periode gaat het projectteam aan de slag met de ontwikkeling van een wegwijzer. Hierin wordt gedeeld wat er tot nu toe is gedaan, hoe dat is aangepakt en wat anderen ermee kunnen. Naar verwachting gaat Innoveer(t)huis vanaf oktober aan de slag op onze locatie Savelberg. Bij dit project worden nieuwe zorgoplossingen in een echte omgeving getest en geselecteerd om ze daarna verder in de praktijk te implementeren