Innoveer(t)huis
Veelgestelde vragen over Innoveer(t)huis
-
Wat is het doel van innoveer(t)huis?
Het doel van Innoveer(t)huis is om te kijken of we bestaande praktijksituaties die veel tijd kosten en/of erg belastend zijn voor de (zorg)medewerker kunnen verbeteren met de inzet van innovatieve oplossingen. Dit doen we op een doordachte en gestructureerde manier en met de juiste begeleiding. Na de testperiode van een bepaalde oplossing documenteren we precies wat het resultaat is en waarom iets wel of niet een succesvolle oplossing is. Dit doen we zodanig dat andere locaties, maar ook andere organisaties hier direct mee aan de slag kunnen.
-
Lopen alle innovaties nu via Innoveer(t)huis?
Nee, het kan zijn dat er ook in andere huizen dingen uitgeprobeerd worden of dat we een andere etage binnen de Savelberg uitzoeken. Maar dit is niet het uitgangspunt.
-
Moet ik een speciale training doen om mee te kunnen doen?
Nee, voor Innoveer(t)huis zelf hoef je geen speciale training te doen of bepaalde vaardigheden te bezitten. Je mag gewoon jezelf zijn, jij bent deel van de dagelijkse praktijk en dat is waar een oplossing in moet gaan werken, of niet...
Waar nodig, bijvoorbeeld hoe een bepaalde oplossing te gebruiken, zullen natuurlijk wel instructies gegeven worden, en zal er ondersteuning en begeleiding in de praktijk plaats vinden.
-
Ik ben helemaal niet digitaal ingesteld, is dat erg?
Nee, ook hier geldt: je mag gewoon jezelf zijn. Uiteraard zal digitalisering en werken met technologie aan de orde zijn, maar bij het testen hiervan is het juist belangrijk dat ook minder digitaal ingestelde medewerkers ermee kunnen werken. Tijdens de voorbereiding en het testen zelf gaan we er vanzelf achter komen wat hier precies voor nodig is.
-
Gaan flexmedewerkers ook meedoen aan de experimenten?
Ja, want dat geeft een realistisch beeld van de dagelijkse praktijk. We zorgen voor duidelijke uitleg en ondersteuning, zodat ook zij goed mee kunnen doen.
-
Geeft Innoveer(t)huis extra werkdruk?
Nee, we gaan er samen voor waken dat dit niet gebeurt. Het doel is om samen te ontdekken hoe we de zorgverlening lichter en makkelijker kunnen maken. Innovaties worden alleen getest als ze passen binnen de dagelijkse praktijk. Soms vraagt dat iets extra's, maar we zorgen voor goede afstemming, begeleiding en ruimte voor samenwerking en feedback.
-
Hoe vaak zijn jullie aanwezig op de afdeling? Ook tijdens de avonddienst?
We zijn regelmatig op de afdeling. Soms overdag, soms ook tijdens een avonddienst – afhankelijk wat we gaan testen en wat we willen leren. We zijn er om samen te ontdekken wat werkt in de praktijk.
-
Gaan we meerdere innovaties tegelijk testen?
Dat zou kunnen. We starten altijd met één. Als iets goed werkt dan kunnen we ook andere innovaties gaan testen. Uiteraard moet het wel haalbaar zijn voor het team, dus dit doen we in overleg.
-
Kost het extra geld als mijn naaste hier woont en gebruik maakt van de innovaties?
Nee, hier zijn geen extra kosten aan verbonden voor uw naaste.
-
Brengt het uitproberen van innovatie risico’s met zich meebrengen voor mijn naasten?
Nee, het is wel zo dat dingen anders zullen gaan.
-
Ik ben als mantelzorger nog niet zo digitaal vaardig en ook technologie vind ik spannend, is dat een probleem?
Digitalisering en de inzet van technologie zal zeker ook u raken. Maar daarin gaan we elkaar helpen. Het juist goed dat we ervaren wat er nodig is om allemaal mee te kunnen komen in de veranderingen.