Plan regio voor toekomstbestendige zorg van start
22 mei 2025

Zorgpartners werkt samen met andere organisaties in regio Midden-Holland in Gedeelde Zorg aan de toekomst van de zorg en ondersteuning van de inwoners. Het regionaal transformatieplan, waarin alle gezamenlijke doelen staan, is goedgekeurd door de zorgverzekeraars. Dit betekent dat de regio € 50 miljoen krijgt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) om de komende jaren de zorg en ondersteuning toekomstbestendig te maken.
Marianne Straks, voorzitter Raad van Bestuur: “Dit is een fantastische mijlpaal. We weten elkaar in deze regio al goed te vinden in de onderlinge samenwerking en we hebben veel ideeën die aansluiten op onze strategische koers en passende zorg. De cursus ‘Dementie sterker verder’ in de regio is hier een mooi voorbeeld van. Door de toekenning van de gelden kunnen we de andere ideeën ook gaan uitvoeren met elkaar. Het is heel belangrijk dat kwetsbare mensen in de toekomst de juiste begeleiding ontvangen of dat nu zorg is of iets anders. Door de behoeften van de cliënt en de samenwerking nog beter in kaart te brengen, kunnen we afspraken maken in de keten en bijvoorbeeld nieuwe woon-welzijn concepten verkennen. Samen zorgen we ervoor dat cliënten langer prettig thuis kunnen wonen.”
Meer regie over eigen gezondheid
Dit is goed nieuws voor alle inwoners en professionals in de regio. De partners kunnen nu samen aan de slag met het plan dat met zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en inwoners is gemaakt. De toegekende gelden worden de komende tweeënhalf jaar geïnvesteerd in het toegankelijk houden van de zorg, het verlagen van de druk op professionals en het geven van meer regie aan inwoners over hun eigen gezondheid. Het resultaat is straks op diverse plekken te merken: minder ligdagen in het ziekenhuis, kortere wachttijden voor de ggz en ouderen wonen langer zelfstandig thuis.
Dit staat er onder andere in het plan:
- Zorg en ondersteuning regelen we waar mogelijk dichterbij huis, zodat ouderen langer gezond en zelfstandig kunnen blijven;
- Er komt meer aandacht voor gezond leven en de zelf- en samenredzaamheid van inwoners;
- Het versterken van het sociale netwerk en de samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers;
- Beter samenwerking in de wijk en inzetten op zorgzame buurten;
- Het bieden van doorgroeimogelijkheden aan zorg- en welzijnsprofessionals;
- Er komt één digitale omgeving rond een inwoner, waar zorg- en ondersteuningsverleners in kunnen kijken en samenwerken;
- Huisartsen, sociaal domein en de ggz gaan samenwerken in een mentaal gezondheidsnetwerk;
- Met digitale innovaties gaan we inwoners en professionals maximaal ondersteunen.
Elkaar versterken
De projecten van Gedeelde Zorg sluiten aan bij de strategische programma’s van Zorgpartners en worden zoveel mogelijk geïntegreerd en verbonden. Bianca Roos, strategisch beleidsadviseur, licht toe welke thema’s binnenkort aandacht krijgen: “We zijn al bezig met de samenwerking in de wijk en de rol van de wijkverpleging. Daarnaast starten we met de Gedeelde ZorgNetwerkOmgeving. Het consultatie- en behandelteam ouderen vanuit Zorgpartners wordt breder in de regio ingezet in samenwerking met andere partners. Het is mooi dat we elkaar op deze manier versterken.”
Lees meer over de initiatieven van Gedeelde Zorg en het laatste nieuws op website van Gedeelde Zorg.