Coronavirus
Veelgestelde vragen over Coronavirus
-
Welke preventieve maatregelen omtrent het Coronavirus heeft Zorgpartners genomen?
Zorgpartners houdt de ontwikkelingen rondom het Coronavirus nauwlettend in de gaten en heeft nauw contact met de GGD, RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het Groene Hart Ziekenhuis. We volgen de adviezen en voorschriften van het RIVM en bereiden onze medewerkers goed voor. Medewerkers van Zorgpartners zijn goed geïnformeerd over symptomen, bestrijding en preventie. Zij weten hoe te handelen in geval van (vermoedelijke) besmetting.
De volgende maatregelen zijn genomen:
- Medewerkers en vrijwilligers met gezondheidsklachten zoals koorts en luchtwegklachten dienen thuis te blijven.
- Bezoekers dienen in de liften ten alle tijden een mondmasker te dragen. Als geen 1.5 meter afstand kan worden gehouden, worden bezoekers geadviseerd een mondmasker te dragen.
- Voor iedereen geldt een goede handhygiëne met zeep.
- Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
- Binnen Zorgpartners worden geen handen meer geschud. -
Waar kan ik terecht met vragen?
Bij algemene vragen over het Coronavirus kunt u terecht bij het RIVM via www.RIVM.nl/coronavirus of bel naar 0800 – 1351.
Bij vragen over de situatie in een centrum kunt u terecht bij de EVV-er van uw naaste.
-
Gaan het Multidisciplinair Overleg (MDO) en familiegesprekken door?
De eerste contactpersonen worden geïnformeerd over de voortgang rondom MDO en familiegesprekken.
-
Kan ik beeldbellen met een bewoner?
Ja dat kan wanneer de bewoner zelf gebruik maakt van bijvoorbeeld Skype, Facetime of WhatsApp. Is dat niet het geval, neemt u contact op met het betreffende verpleeghuis om een ‘terugbelafspraak’ te maken via Skype op een van de daar aanwezige iPads.
-
Is er informatie voor mensen die laaggeletterd zijn of een verstandelijke beperking hebben?
Er is voor deze mensen een website van het ministerie van Volksgezondheid corona.steffie.nl.
-
Hoe gaat Zorgpartners om met wasgoed bij besmettingen?
Om risico’s van besmetting te beperken, hanteert Zorgpartners een zeer strikt beleid als het gaat om het wassen van kleding in corona tijd. Bij een vermoeden of een besmetting, wordt wasgoed door een gespecialiseerd bedrijf gewassen, niet door familie. Met dit beleid wordt verspreiding van COVID-19 zoveel als mogelijk voorkomen.
-
Wat doet Zorgpartners bij een vermoeden van besmetting bij een cliënt?
Bij een vermoeden tot besmetting worden cliënten uit voorzorg in isolatie verzorgd. Deze cliënten worden getest. Als deze test negatief is, worden de isolatiemaatregelen weer opgeheven. Als de besmetting is vastgesteld, wordt de cliënt blijvend in isolatie verpleegd. In deze gevallen wordt de familie hierover persoonlijk geïnformeerd.
-
Hoe worden cliënten geïsoleerd verpleegd?
Isolatie is maatwerk. Per cliënt en per locatie/afdeling wordt bekeken hoe de isolatie het beste kan plaatsvinden. Uiteraard met als doel het COVID-19 virus zoveel als mogelijk te beperken.
-
Wat doet Zorgpartners bij een vermoeden van besmetting bij een medewerker? Hoe is het testbeleid van medewerkers?
Wij monitoren medewerkers dagelijks op klachten en koorts. Als een medewerker klachten vertoont, laten wij onze medewerkers testen. Dit doen we al sinds 20 maart 2020.
-
Wat doet Zorgpartners aan de inkoop van persoons beschermende middelen?
Zorgpartners voert hierin een actief inkoopbeleid; er is een goede band met onze huisleveranciers.
-
Waarom zet Zorgpartners preventief een mondmasker in?
Het beschermen van onze cliënten, vrijwilligers en medewerkers staat voorop. Binnen Zorgpartners is daarom afgesproken dat alle medewerkers en vrijwilligers die binnen 1,5 meter van de cliënt actief zijn, een chirurgisch mondmasker moeten dragen. Daarnaast dienen bezoekers in de liften ten alle tijden een mondmasker te dragen. Als geen 1.5 meter afstand kan worden gehouden, worden bezoekers geadviseerd een mondmasker te dragen. Deze maatregelen zijn erop gericht om de risico’s van COVID-verspreiding zoveel als mogelijk te minimaliseren.
-
Hoe gaat het met de medewerkers?
Natuurlijk legt deze situatie een extra druk op ons personeel. Als Zorgpartners zijn we dan ook heel trots dat zij blijvend met inzet en passie deze extra werkzaamheden erbij doen. We zien ook dat de coronacrisis onze medewerkers extra motiveert om in deze tijd nog meer hun best te doen. Ze willen er juist in deze crisistijd extra zijn voor onze cliënten en voor elkaar.
Als bij collega’s behoefte is aan mentale ondersteuning is daar ook alle ruimte voor. Een team van psychologen, geestelijk verzorgers en maatschappelijk werkers is hiervoor beschikbaar.