Lees voor

Zorgpartners gaat voedselverspilling tegen

28 januari 2020

Nederlanders gooien heel veel voedsel weg. Maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel verdwijnt in de vuilnisbak. De consument is daarbij de grootste verspiller. Die neemt 42 procent voor zijn rekening en gooit jaarlijks 41 kilo aan eten weg. En dan zijn er nog de supermarkten, horeca en andere instellingen. Door verschillende maatregelen in de centra dringt Zorgpartners voedselverspilling terug.

Verspillingsmeter
Het invullen van de verspillingsmeter en analyseren van de resultaten is een van de manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Zo wordt er gedurende een bepaalde periode bijgehouden hoeveel eten er is klaargemaakt en wat daarvan terugkomt als etensresten op de borden. Die metingen bieden goede aanknopingspunten voor een geslaagd plan van aanpak. Mike Appeldoorn is coördinator Voeding in Ronssehof. Hij heeft de meter in november 2019 ingevuld. “Dat hebben we gedaan voor de revalidatieafdeling, omdat hier relatief veel eten van terugkomt. Misschien komt dat doordat mensen die revalideren minder eetlust hebben. De metingen worden binnen Zorgpartners bekeken en vergeleken. Vervolgens gaan we aan de slag met de aanbevelingen die
daaruit voortkomen. 

Keuzes
“Voorheen bereidden we voor tien mensen op een afdeling vijf keer menu A en vijf keer menu B”, vervolgt Mike. Nu laten we mensen een dag van tevoren kiezen tussen beide menu’s. Zo weten we precies wat er nodig is. Verder hebben we met de voedingsassistenten afgesproken dat zij de voedselvoorraad op hun afdeling zo klein mogelijk houden. Ook hierdoor hoeft er minder te worden weggegooid. Pas bleef er toch nog wat spinazie over. Daar hebben we soep van gekookt!”

Zelf maken
Verschillende locaties van Zorgpartners kopen geen maaltijden meer in, maar koken die zelf. Dat geldt onder andere voor Ronssehof. Mike: “Het voordeel hiervan is dat we goedkoper uit zijn en kunnen maken wat we nodig hebben. Ik ben flexibeler in mijn keuzes dan wanneer ik afhankelijk ben van leveranciers. Overigens hebben we geen tijd om groenten te snijden en aardappels te schillen, dus bestel ik panklare producten!”

Wat kun jij doen?
Benieuwd naar wat jij kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan? Kijk op www.voedingscentrum.nl. Hierop staan onder andere de volgende zeven tips:

  • Controleer uw voorraadkast, koelkast en vriezer voordat u boodschappen doet.
  • Maak een planning en boodschappenlijstje.
  • Kook op maat, dus bedenk hoeveel mensen er mee-eten en wat goede porties zijn. Vooral bij pasta, rijst en couscous is het slim om de porties af te wegen. Deze producten zetten namelijk uit tijdens het koken. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Hiervan kook je al snel te veel.
  • Bewaar eten op de goede plek: door eten op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren blijft het langer goed en hoeft er minder weggegooid te worden.
  • Zet de koelkast op 4 °C. Eten bederft bij deze temperatuur minder snel en bacteriën groeien nauwelijks.
  • Let op de houdbaarheid van producten.
  • Haal meer uit restjes en kliekjes. Tips hiervoor staan op www.voedingscentrum.nl/restjes.
Deel deze pagina: