Lees voor

Mantelzorgconferentie werkt inspirerend

26 januari 2018

Op het Mantelzorg symposium van Zorgpartners waren 100 belangstellenden op afgekomen. De avond werd geopend door Simon de Jong, lid van de Raad van bestuur van Zorgpartners Midden-Holland en Cora Postema van de stichting Sprekende Mantelzorgers. Cora vertelde in haar inleiding over haar eigen ervaringen als mantelzorger. “In 2009 kreeg mijn man een herseninfarct en in eerste instantie wilde ik helemaal geen mantelzorger zijn, omdat ik vond dat ik niet aan het beeld voldeed dat bij dat woord hoort. Na een week veranderde dat, omdat ik wilde laten zien dat het ook anders kan. Dat je niet alleen een slachtoffer van de situatie bent, maar dat het ook mooi is om zo voor iemand te kunnen zorgen.”

Na de inleiding werden de deelnemers verdeeld in groepen en stonden er twee workshop rondes op het programma. Het doel hiervan was voornamelijk om met elkaar in gesprek te gaan over belangrijke thema’s rondom mantelzorg. Niet alleen vanuit de kant van de professionals, maar ook vanuit de mantelzorgers.

Een van de aanwezigen was Adriana Bron. Zij vond de bijeenkomst voor herhaling vatbaar. “Ik ben uitgenodigd omdat mijn man cliënt in de zorg is. Ik ging hier vooral naartoe om informatie op te pikken en ik heb veel interessante dingen gehoord. Daarnaast heb ik ook mijn kant van het verhaal kunnen vertellen. Daar kreeg ik achteraf erg positieve reacties over en dat was fijn. Het sterkt me in de besluiten die ik moet gaan nemen. Als mantelzorgers moeten we elkaar een beetje op de been houden en daar kunnen dit soort bijeenkomsten bij helpen.”

Mevrouw Gorissen was op de bijeenkomst aanwezig, omdat ze mantelzorger is voor haar moeder. Ook zij kwam vooral om meer informatie op te doen. “Ik weet nu een hoop meer dan aan het begin van de avond. Het is ook fijn om te zien waar ik als mantelzorger op kan terugvallen. Het is goed dat wij ook inspraak krijgen en kunnen luisteren wat de ervaringen van de zorgprofessionals zijn.”

De heer Hakkesteegt was bij de bijeenkomst aanwezig als vertegenwoordiger van de centrale Cliëntenraad van Zorgpartners Midden-Holland. Ook hij was tevreden met het verloop van de avond. “Er zouden meer van dit soort bijeenkomsten moeten komen. Er zijn zoveel dingen waar bij mantelzorgers weinig tot niets over bekend is, dat dit soort discussieavonden heel erg kunnen helpen. Iedereen interpreteert dingen op zijn eigen manier en het is goed om dat van elkaar te weten.”

Deel deze pagina: