Lees voor

Samen werken aan de beste dementiezorg in de wijk

13 oktober 2020

Op maandag 5 oktober 2020 kreeg Corinne Agterof (casemanager dementie bij TANDEM) het certificaat ‘Ambassadeur Dementie-verpleegkundige’ uitgereikt ter afronding van haar opleiding bij de V&VN.

Tijdens deze uitreiking presenteerde Corinne samen met enkele medestudenten het boek ‘Speak Up’ waarin 50 dementie-cases van wijkverpleegkundigen en dementieverpleegkundigen worden beschreven. Een bijzondere prestatie met een bijzonder boek tot gevolg. 

Leertraject ‘Ambassadeur Dementie-verpleegkundige’
Een jaar geleden begon Corinne Agterof aan het leertraject ‘Ambassadeur Dementie-verpleegkundige’. Nu zij dit traject positief heeft afgerond gaat Corinne vol energie aan de slag als ambassadeur om het belang van casemanagement en dementie-verpleegkunde in de wijk onder de aandacht te brengen. Daarbij heeft ze drie belangrijke doelen die ze wil bereiken:

  • Laten zien dat verbinden en samenwerken ontzettend belangrijk is omdat de uitdagingen groot zijn en vragen om het doorbreken van grenzen en eilanden;
  • Het belang van dementievriendelijk werken benadrukken en de focus aanbrengen op kansen en mogelijkheden in plaats van het stigmatiseren van cliënten;
  • Investeren in de relatief grote groep jonge mensen met dementie. Daar is namelijk nog veel te bereiken op het gebied van passende en belevingsgerichte zorg.

Een deel van deze doelen is meteen in de praktijk gebracht, want samen met haar medestudenten presenteerde Corinne, tijdens de uitreiking van haar certificaat, het boek ‘Speak Up’.

Verhalen uit de praktijk van dementie- en wijkverpleegkundigen

‘Speak Up’ is geschreven om te laten zien waar dementieverpleegkundigen tegenaan lopen in hun werk en waar wensen, belangen, financiën en wetgeving elkaar in de weg kunnen zitten. De ondertitel van het boek is dan ook ‘schurende stelsels en schotten in de zorg’. Aan de hand van 50 dementie-cases krijgt de lezer een boeiend kijkje in het werk van de dementie verpleegkundige.

Corinne schreef zelf vijf casussen uit haar praktijk met hulp van drie collega casemanagers uit de regio Midden-Holland. Deze zijn allemaal te lezen in boek dat je hier kunt downloaden.

Corinne zegt zelf het volgende over het boek: ‘Ik hoop dat dit boek een uitgangspunt mag zijn tot het verder uitwerken van goede zorg en samenwerking met en door alle muren en grenzen heen, rondom cliënten met dementie en hun omgeving’.

Deel deze pagina: