Met ‘gedeelde zorg’ de toekomst tegemoet
25 februari 2022
Onder de noemer Gedeelde Zorg slaan de zorgaanbieders en gemeenten uit Midden-Holland de handen ineen. Zorgpartners Midden-Holland is één van de initiatiefnemers. Het moet dé oplossing bieden voor de stijgende vraag naar zorg en de uitdaging om kwaliteit te behouden, ondanks de beperkte middelen.
Veel meer ouderen, meer ingewikkelde zorgvragen, minder mantelzorgers, onvoldoende zorgpersoneel en te weinig geschikte woningen en verpleeghuisplekken. Het mag duidelijk zijn dat er iets moet gebeuren om in de toekomst zorg voor iedereen te kunnen blijven bieden, die ook nog betaalbaar is. Gedeelde Zorg moet hiervoor de oplossing bieden.
Over Gedeelde ZorgGedeelde Zorg is een regionaal initiatief van het Groene Hart Ziekenhuis, Zorgpartners Midden-Holland en Fundis. Ook bestuurders van vele andere zorgaanbieders* uit Midden-Holland zetten op donderdag 24 februari hun handtekening en doen mee. Met enkele partijen is Gedeelde Zorg nog in gesprek. Het uiteindelijke doel is het aansluiten van zoveel mogelijk zorgorganisaties uit de regio, klein en groot. Zodat er vanuit alle disciplines meegewerkt wordt. Lodewijk de Beukelaar, voorzitter van Gedeelde Zorg en bestuurder van het Groene Hart Ziekenhuis vertelt: “Er werken steeds minder mensen in de zorg en steeds meer mensen hebben zorg nodig. Om toch die zorg in onze regio te kunnen blijven bieden, is het nodig dat we goed samenwerken en het zo slim mogelijk regelen. Het is ontzettend goed dat zoveel partijen in onze regio achter de doelstellingen van Gedeelde Zorg staan.“
Meer samenhang en aandacht
Dick van Duijn, lid van de Raad van Bestuur van Zorgpartners: "De samenwerking in Gedeelde Zorg is nodig om vragen voor de zorg van de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Dit red je niet als individuele organisatie. We willen dit samen doen. In Gedeelde Zorg gaan we op meer vlakken van de organisatie en met meer zorgaanbieders en gemeenten samenwerken, We gaan bijvoorbeeld aan de slag met het opnamebeleid van ouderen met een acute zorgvraag. Verder komt de vraag op ons af of de manier waarop wij en de partners nu georganiseerd zijn, blijft bestaan. Of moeten we onszelf opnieuw uitvinden? Wij willen de cliënten meer samenhang en aandacht bieden in de zorg die op verschillende locaties en momenten geleverd wordt. Hierbij is ook meer ruimte nodig voor het bespreken van de wensen van de cliënt en de rol van het eigen sociale netwerk. Verder zien we voor ons dat we elkaar als zorgprofessionals vanuit verschillende organisaties beter weten te vinden en meer gaan samenwerken."
Gemeenten doen ook meeOok de gemeenten Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas en Krimpenerwaard nemen deel aan Gedeelde Zorg. Wethouder zorg, ondersteuning en welzijn Corine Dijkstra van Gemeente Gouda is enthousiast: “Als gemeenten zijn we heel blij om met de zorgaanbieders samen te werken. We willen graag meer aandacht voor het stimuleren van gezondheid naast de blijvend noodzakelijke behandeling van ziekten. Wat kan iemand nog wél? En hoe kunnen we voorkomen dat iemand ziek wordt en zorg nodig heeft? Met Gedeelde Zorg bundelen we de krachten. Zo staan we veel sterker en werken we samen aan een gezond Midden-Holland!“
Duidelijke focusMet Gedeelde Zorg is een daadkrachtige organisatie neergezet. De organisatie richt zich in eerste instantie op drie hoofdlijnen, namelijk het verbeteren en vernieuwen van acute zorg, zorg voor patiënten met een chronische ziekte en gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders. Daarmee is er een duidelijke focus bepaald voor de komende jaren.
*huisartsencoöperatie Mediis, Apotheken Coöperatie Samenwerkende Apotheken Midden-Holland, ZorgBrug, Basalt revalidatie, Kwintes, Kernkracht, Kwadraad, Coöperatie Fysiotherapeuten Midden-Holland, Lelie zorggroep, Cedrah, De Zellingen, Huize Winterdijk en Sanare Zorg en Welzijn.