Lees voor

Ik hang de clown niet uit

14 augustus 2019

Carla Buntsma gaat als contactclown naar zo’n vijftien zorginstellingen waaronder de locaties van Zorgpartners Midden-Holland Souburgh in Waddinxveen en Floravita in Boskoop. Ze heeft daarbij wel een rode neus op maar ziet er verder anders uit dan je wellicht van een clown zou verwachten.

Zijn zoals je bent
Carla Buntsma: “Ik schmink mijn gezicht bijvoorbeeld niet, omdat ik het belangrijk vind dat ik zichtbaar blijf als mens. Mijn kleding stel ik samen door rommelmarkten en kringloopwinkels af te struinen op zoek naar verschillende stoffen en kleuren. Mensen gaan daar vanzelf aan voelen waardoor ik meteen contact met hen heb. De rode clownsneus versterkt mijn toegankelijkheid; door die op te zetten zeg ik indirect dat ik afwijk van de norm, van wat hoort. Dat geeft mensen een veilig gevoel: iedereen mag zijn zoals hij is.”

Geen act
Zo’n 25 jaar geleden werkte Carla als logistiek medewerker in de zorg. “Voor een zomerfeestweek hadden we contactclowns uitgenodigd. Ik was erg onder de indruk van wat ze deden en vooral van het effect daarvan op de bewoners van het huis. Ik ben workshops en een clownsopleiding gaan volgen en heb een clownsnaam gekozen: Toet. Die naam is een eerbetoon aan mijn moeder; als ik met roze wangen thuiskwam van het buitenspelen zei ze dat ik zo’n lekker frisse toet had. Ik werk als zelfstandige en breng bezoeken aan mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Met de nadruk op ‘bezoeken’. Ik hang niet de clown uit of voer geen act op maar ga op mijn gevoel af. Ik ga naast een bewoner zitten, zoek contact, zing een liedje of doe mee met de geluiden die iemand maakt. Daarmee haal ik iemand uit z’n isolement. Dat hoor ik ook terug van familieleden; ze zeggen dat het fijn is om weer wat rust, wat vriendelijkheid terug te zien op het gezicht van bijvoorbeeld hun vader of moeder.”

We benne allemaal mooi
Het mooie is dat mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking heel puur zijn; je merkt meteen wat ze wel en niet willen, mits je liefdevol en met respect met hen omgaat. Carla: “Ik heb me verdiept in mijn doelgroep. Niet alleen tijdens mijn opleiding tot activiteitenbegeleider maar ook door veel te lezen over dementie en wat dat met je doet. Daarnaast leer ik veel tijdens mijn werk. Bijvoorbeeld om positief in het leven te staan. Zo zei een bewoner pas tegen me: ‘Als het erop aankomt, benne we allemaal mooi’. En zo is het!”

Deel deze pagina: