Lees voor

IK-BEN-boek in Savelberg brengt verhalen tot leven

6 december 2016

Het ‘IK-BEN-boek’ biedt veel mogelijkheden om het levensverhaal van mensen met dementie tot leven te laten komen. Het boek draagt positief bij aan het gesprek tussen bewoner, familie of verzorgende en maakt extra verdieping van contact mogelijk.

Het ‘IK-BEN-boek’ is een nieuwe vorm levensboek dat nu een ruim een half jaar wordt gebruikt in Savelberg. Het boek biedt familie, mantelzorgers en personeel een manier om het contact met bewoners met dementie te verdiepen en hen beter te leren kennen. Het boek wordt opgezet aan de hand van een format dat met persoonlijke foto’s en verhalen wordt gevuld. Hierdoor ontstaat een uniek en persoonlijk ‘IK-BEN-boek’.

Zowel familieleden als verzorgend personeel zien positieve resultaten door het gebruik van het ‘IK-BEN-boek’. Bewoners herkennen foto’s van vroeger of worden door de verhalen die in het boek worden verteld, herinnerd aan ervaringen uit het verleden waardoor zelfs verhalen loskomen die niet bekend waren. Door het ‘IK-BEN-boek’ kan de levensfase met dementie weer gerelateerd worden aan mooie eerdere periodes uit het iemands leven. Hierdoor is het boek voor familie, personeel en vrijwilligers een goed hulpmiddel om herinneringen weer levend en bespreekbaar te maken. Dit draagt bij aan het beter begrijpen van een bewoner of familielid met dementie en zorgt voor een completer beeld van hoe iemand was voordat er sprake was van dementie. Het ‘IK-BEN-boek’ is een uniek hulpmiddel in de zorg en aandacht voor bewoners met dementie.

Het ‘IK-BEN-boek’ is samen ontwikkeld met Suzanne Hakkesteegt van ontwerpbureau Kopwit. Door haar eigen ervaringen met haar moeder die dementerend is, en in Savelberg woont, ontstond het idee voor het ‘IK-BEN-boek’ waarvan zij het format ontwikkelde. In samenwerking met Irene Feenstra, directeur Savelberg, heeft de verdere ontwikkeling en implementatie van het ‘IK-BEN-boek’ vorm gekregen. Naast het format in boekvorm is het ook mogelijk om het ‘IK-BEN-boek’ via een speciaal daarvoor ingerichte website te maken. Verder wordt ingezet op de ontwikkeling van een interactieve versie van het ‘IK-BEN-boek’, waardoor deze ook te gebruiken is op een tablet of computer. Hierdoor ontstaat er een nieuwe vorm levensboek, die op verschillende manieren voor de doelgroep ingezet kan worden. 

Deel deze pagina: