Lees voor

Het leven vergemakkelijken met techniek

12 augustus 2019

Al honderden jaren bedenken uitvinders objecten die uit zichzelf blijven bewegen als ze eenmaal in gang zijn gezet. Objecten die het leven wat eenvoudiger maken, zoals machines in fabrieken die zware werkzaamheden overnemen van mensen. Ook in de zorg kan techniek het werk van mensen vergemakkelijken. Zo zorgt een tillift ervoor dat zorgmedewerkers cliënten eenvoudiger kunnen verplaatsen van en naar bed. Niet alleen techniek, maar ook ICT biedt mogelijkheden. Zorgpartners Midden-Holland maakt daar dankbaar gebruik van. Om het leven van medewerkers én cliënten te vergemakkelijken.

Domotica
Savelberg bijvoorbeeld, een van de locaties van Zorgpartners, maakt sinds 2015 gebruik van domotica. Bij domotica gaat het erom dat je techniek inzet voor een betere kwaliteit van wonen en leven. Je geeft mensen meer vrijheid, zonder dat hun veiligheid in gevaar is. Voorheen leefden bewoners met dementie op gesloten afdelingen, die ze alleen onder begeleiding konden verlaten. Nu hebben alle bewoners toegang tot drie leefcirkels: hun eigen afdeling, de rest van het gebouw en de tuin van Savelberg. Als ze naar een plek willen waar ze geen toegang toe hebben, wordt dat gesignaleerd door een speciale polsband en kan een verpleegkundige hen helpen weer terug te gaan naar hun eigen afdeling. Op de kamers zijn er sensoren die een signaal afgeven als een bewoner ’s nachts zijn bed uitgaat of zijn kamer verlaat. Hierdoor hebben bewoners meer rust, privacy en adequatere hulp: als er geen aanleiding is, hoeft een medewerker niet een paar keer per nacht de bewoner te storen tijdens de nachtrust.

Slimme bril
Op een aantal locaties experimenteren medewerkers van Zorgpartners met een ‘Smart Glass’, oftewel een slimme bril. Stel dat een verzorgende bij iemand langsgaat die een wond heeft. Ze heeft een vraag over de behandeling hiervan. Als een verzorgende de Smart Glass opzet, kan een specialistisch verpleegkundige wondzorg op afstand met haar meekijken en -luisteren en haar adviseren. Het voordeel voor de cliënt is dat hij of zij direct geholpen wordt, door een vertrouwd iemand.

Elektronische dossiers
Zorgpartners Midden-Holland maakt gebruik van elektronische dossiers om de gegevens van cliënten op te slaan. Deze kunnen sneller worden ingevuld dan papieren dossiers. Daarnaast zijn ze altijd en overal online beschikbaar. Nog handiger is het dat de resultaten van bijvoorbeeld bloeddruk, bloedsuiker en gewicht met behulp van slimme meetapparatuur automatisch in de dossiers komen te staan. Daardoor is er geen kans meer op fouten bij het overtypen van de gegevens.

Computable Award voor Digitale Transformatie van het Jaar 2019
Het project ‘Slimme apparatuur verwerkt meetgegevens automatisch’ van Zorgpartners werd tijdens de presentatie op de ICT Zorgbeurs in maart 2019 opgemerkt door de jury. Zorgpartners is met dit innovatieve project genomineerd voor de Computable Award voor Digitale Transformatie van het Jaar 2019. Er kan tot en met 6 oktober 2019 gestemd worden op de genomineerden van de Computable Awards 2019. Lees hier meer over het project en hoe u uw stem kunt uitbrengen.

Deel deze pagina: