Lees voor

Groen moet je doen: de duurzaamheidscampagne van Zorgpartners

31 juli 2019

Met de duurzaamheidscampagne brengt Zorgpartners belangrijke thema’s onder de aandacht die onze zorg duurzamer kunnen maken. De campagne is in maart 2019 gestart met het thema afvalscheiding. Binnenkort is het thema voedselverspilling aan de beurt. Binnen de duurzaamheidscampagne worden goede ervaringen gedeeld en leren locaties van elkaar.

Afvalscheiding
Souburgh is één van de centra waar afvalscheiding goed geregeld is. Hoofd Services René Wildschut: “Toen ik hier 26 jaar geleden begon, heb ik een afvalstromenschema opgesteld. Dat wordt inmiddels stichtingsbreed gebruikt.” Op het afvalschema staat per materiaal of product hoe je het weggooit. Naalden, lampen, oud papier, groenafval, het heeft allemaal zijn eigen bestemming. Eens in de zoveel tijd wordt het schema geëvalueerd en bijgesteld. Wildschut: “Wat nu vanzelfsprekend is, was tien jaar geleden heel anders. Vroeger gingen de inktpatronen naar Stichting Aap bijvoorbeeld, nu zijn sommige patronen zo milieuvriendelijk dat ze gewoon bij het restafval mogen.”

Goede afspraken
Wildschut denkt niet in problemen maar in oplossingen. “Eén daarvan is dat we voor elke afvalsoort een verantwoordelijke hebben aangewezen.” Batterijen gaan naar de huismeester, de eerste medewerker huishouding is verantwoordelijk voor de kleding. “We hebben een tweedehands kledingwinkeltje in Souburgh, dat gerund wordt door vrijwilligers. De kleding die overblijft, gaat naar een inzamelpunt. ”Met leveranciers en onderaannemers zoals de kapper en de pedicure worden goede afspraken gemaakt. Zo voert degene die de tuin onderhoudt zelf het tuinafval af. Daarnaast betrekt Souburgh ook de bewoners en de familie. “Als mensen nieuw zijn leggen we uit waar ze hun krantje kwijt kunnen en hun batterijen. Dat zijn kleine dingen, maar het helpt wel.”

Voorwaarden scheppen
Heeft Wildschut verder nog tips? “Een plan kan nog zo goed zijn, maar het valt en staat bij de uitvoering. Het is belangrijk dat je als organisatie de voorwaarden schept. De logistiek moet goed zijn. Alle afvalbakken moeten op een goede plek staan, die gemakkelijk te bereiken is en goed te ventileren. Ik merk hier dat het dan eigenlijk vanzelf gaat. Het is ook onderdeel van iemands functioneren uiteraard. Je hoort netjes om te gaan met je afval.”


Rene Wildschut, Hoofd Services Souburgh

Bronzen certificaat voor De Hanepraij
De Hanepraij loopt voorop als het gaat om duurzaamheid. Samen met een aantal andere locaties van Zorgpartners kreeg De Hanepraij het bronzen certificaat van de Milieuthermometer al uitgereikt. Hoofd Services Martin Poot: “Voordat we het certificaat kregen, is in kaart gebracht hoe we ons afval scheiden, hoe de verlichting geregeld is, welke schoonmaakmiddelen we gebruiken, et cetera. Wij hoefden niet heel veel te doen om aan de eisen voor het bronzen certificaat te voldoen: we hebben een nieuw gebouw waar goed over duurzaamheid is nagedacht. Bovendien hebben we veel aandacht besteed aan bewustwording, met onze campagne ‘Groen moet je doen!’. Naar aanleiding van de Milieuthermometer stapte De Hanepraij over op eco-producten voor de schoonmaak. Pauline Avontuur, Hoofd Services: “We kijken ook kritischer naar ons verbruik en meten de hoeveelheden af.”

Voedselverspilling tegengaan
Binnenkort gaat het tweede thema van de duurzaamheidscampagne van start: voedselverspilling. “De kunst is om de inkoop en het verbruik van voedsel zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen”, zegt Poot. “In De Hanepraij koken we zelf. Onze koks maken menu’s in een cyclus van zes weken. We monitoren voortdurend welke gerechten gekozen worden en op basis daarvan passen we de inkoop aan. Daarnaast kunnen we het eten dat over is aanbieden aan medewerkers die ’s avonds of ’s nachts werken. Verder monitoren we een aantal keer per jaar precies hoeveel eten er geproduceerd is en hoeveel er over is. Dit om nog meer inzicht te
krijgen. Want je wilt je bewoners zoveel mogelijk keus bieden en niemand teleurstellen en toch zo min mogelijk overhouden. Door veel te blijven monitoren, kunnen we ons aanbod finetunen. We merken nu al dat we steeds minder voedsel weggooien.”


Pauline Avontuur en Martin Poot, Hoofden Services De Hanepraij


Ideeën delen
Eens in de maand overleggen alle hoofden services van Zorgpartners met elkaar. “We delen dan goede ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. Ook op andere locaties wordt geëxperimenteerd. Ronssehof test bijvoorbeeld een machine die voedselresten composteert. Overal worden zaken in gang gezet en getest. Als iets werkt, kijken we samen hoe we het stichtingsbreed kunnen invoeren.”

Deel deze pagina: