Lees voor

Duurzame innovatie tegen kalkaanslag en legionellavorming

16 december 2020

In onze regio hebben we door de hardheid van het water regelmatig te maken met kalkvorming in kranen en douchekoppen. Omdat deze kalkvorming vervelende gevolgen met zich meebrengt, is Zorgpartners opzoek gegaan naar een duurzame oplossing. Samen met ons onderhoudsbedrijf Unica kwamen we uit bij de ‘ScaleWatcher’ van Qualified Sales.

De ScaleWatcher vermindert kalkaanslag in leidingen, installaties en water verbruikende apparatuur. Leander Kwakernaak (Projectleider Vastgoed Zorgpartners): ‘’Bij een pilot binnen een van de centra van Zorgpartners is gebleken dat de kalkaanslag drie maanden na plaatsing niet meer terug komt. Doordat de verwarmingselementen in diverse apparaten (wasmachines, koffieautomaten, waterkokers, boilers e.d.) nu vrij van kalk zijn, gebruiken de apparaten ook minder energie om op te warmen en wordt de levensduur van de apparaten verlengt. Dit heeft niet alleen financiële voordelen, maar zorgt er ook voor dat wij onze ecologische voetafdruk verminderen.“

Een ander groot bijkomend voordeel is dat de ScaleWatcher legionellavorming vermindert. Hans Bos (Coördinator Milieu & Veiligheid Zorgpartners): ‘’Doordat het apparaat de structuur van de kalk verandert, ontstaan er geen ‘’klontjes’’ kalk meer in de leidingen. Deze klontjes zijn de voedingsbron voor de legionellabacterie. De ScaleWatcher haalt de voedingsbodem voor legionella dus weg.’’

Na de succesvolle afronding van de pilot, zijn alle locaties van Zorgpartners voorzien van ScaleWatchers. Als dank voor deze mooie opdracht hebben Unica en Qualifeid Sales een ScaleWatcher geschonken aan vakantiehuis ‘t Haerderhuys van Zorgpartners.

Foto, v.l.n.r. Rene Vermeulen directeur Qualified Sales, Wick Wesseling productmanager Watertechniek Unica, Hans Bos Coördinator Milieu & Veiligheid Zorgpartners  en Leander Kwakernaak projectleider Vastgoed Zorgpartners.

Deel deze pagina: