Lees voor

"Dankzij de zorg thuis zijn we langer zelfstandig"

14 december 2018

Bij thuiszorg denken veel mensen aan steunkousen aantrekken of helpen met douchen. Maar dat zijn slechts enkele voorbeelden van de hulp die verpleegkundigen van Zorgpartners Midden-Holland bij cliënten aan huis kunnen bieden.

Ook voor complexere zorgvragen, zoals specifieke wondverzorging, komen zij bij hen thuis. Daardoor wordt het voor steeds meer mensen mogelijk om langer in hun eigen leefomgeving te blijven wonen. Martine Middelkoop en Marja Sonneveld werken beiden al geruime tijd als verzorgenden in de thuiszorg bij Zorgpartners in Waddinxveen.

Prettig contact en prima samenwerking
Een van de cliënten van Martine en Marja is de heer Wentink. Voor hem is de thuiszorg van Zorgpartners zeer belangrijk. “Ik krijg al meer dan zeven jaar thuiszorg en ben daarover erg tevreden. Vanaf het begin is eigenlijk alles goed gegaan. Mijn vrouw en ik hebben heel prettige contacten met de medewerkers. Door mijn ziekte zit ik in niet zo’n leuke situatie, maar ondanks dat proberen we altijd samen een beetje lol te maken. Ook is er een prima samenwerking met mijn vrouw, die ook een deel van de zorg voor mij op zich neemt. Als we bijvoorbeeld op vakantie gaan, regelt de thuiszorg een goede overdracht met de zorgverleners ter plaatse. Dat is allemaal erg prettig, want dan weet je dat je goed verzorgd wordt en dat je je daar zelf geen zorgen om hoeft te maken.”

Te gast bij de cliënt
De diversiteit van de mensen en werkomgeving is volgens Martine één van de leukste aspecten van de thuiszorg. “Elke situatie is anders. Zo heb je telkens met andere mensen te maken; ieder met hun eigen verhaal. En je komt elke keer in een ander huis en andere omgeving. Je ziet de verschillen in wijken en woningen in dorp of stad en in aanleunwoningen bij centra van Zorgpartners Midden-Holland waar mensen zelfstandig wonen. Die variatie maakt ons werk erg leuk.”

Marja is het hier helemaal mee eens. “Je moet na elk bezoek schakelen. Wat voor huishouden is dit, wat moet er gedaan worden en hoe ga ik dat aanpakken? Dat is voor elke cliënt weer anders. Eigenlijk is de thuiszorg te gast bij de cliënt. Vaak zeggen cliënten ’doe maar zoals je het gewend bent’, maar je moet de dingen juist doen op de manier die zij gewend zijn of het prettigst vinden. Dan zijn mensen pas echt zelfstandig.” 

Meer informatie:

www.zorgpartners.nl/thuiszorg

Deel deze pagina: