Lees voor

'Mijn moeder is een vrolijker vrouw geworden'

3 mei 2019

Een fijne dag beleven, zinvolle activiteiten ondernemen en elkaar ontmoeten, dat zijn de doelen van de dagbesteding bij Rijngaarde. Mensen met dementie of ouderen met andere problematiek kunnen hier een aantal dagdelen per week terecht. Mantelzorgers wordt zo een deel van de zorg uit handen genomen.

’s Ochtends koffie drinken en de krant lezen, daarna bewegen, een activiteit, een goede maaltijd en een rustmoment. Coördinator Marian Domburg vertelt enthousiast over de vaste dagindeling bij de dagbesteding. “Er is voor ieder wat te doen. Elke dag doen we aan gym, zitdansen of een spel met beweging. Twee keer per dag is er een andere activiteit, bijvoorbeeld iets creatiefs, zingen of wandelen. We hebben ook activiteiten die gericht zijn op kennis over vroeger. Bezoekers krijgen persoonlijke aandacht en we kijken altijd naar wat past en aansluit bij iemands behoefte. Zo activeren we vaardigheden die nog aanwezig zijn. Het belangrijkste is dat onze bezoekers een goed en veilig gevoel krijgen.”

Goede zorg
Mantelzorgers worden ontlast als hun naaste enkele dagdelen per week bij de dagbesteding doorbrengt. Dit zorgt ervoor dat mensen uiteindelijk langer thuis kunnen wonen. De dagbesteding is ook geschikt als overbrugging voor mensen die wachten op een plek in een verpleeghuis. Wianna Verkroost is mantelzorger voor haar moeder: “Mijn moeder woont alleen en ik ben de enige dochter die in de buurt woont. Ik vond het geen fijn idee dat ze overdag veel alleen was en weinig mensen zag. Bij de dagbesteding krijgt ze goede zorg en wordt ze lichamelijk en geestelijk geprikkeld. Daardoor gaat ze minder snel achteruit!”

Bezoekers van de dagbesteding kunnen tussen de middag kiezen voor een broodmaaltijd of warm eten. “Mijn moeder kookt niet meer zelf. Het is een prettig idee dat zij in elk geval op de dagen dat ze hier is een verse warme maaltijd krijgt.”

Elkaar helpen
Bezoekers van de dagbesteding hebben bijna allemaal een vorm van dementie. Marian Domburg: “Soms een lichte vorm, soms staan mensen al op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Het is heel mooi om te zien hoe bezoekers elkaar helpen. Voor de helper is dat ook fijn, het geeft een goed gevoel.” Wianna Verkroost: “Mijn moeder vertelde vorige week dat ze een nieuwe vriendin had gevonden bij de dagbesteding. ‘De meiden daar begrijpen me’, zegt ze. Ze voelt zich hier nuttig en gehoord. Ik vind het heel mooi dat ze dat zo ervaart. In het begin moesten we haar overtuigen om een kijkje te gaan nemen. Nu staat ze ’s ochtends al te wachten als de taxi komt. Ik zie dat het haar goed doet om onder de mensen te zijn.”

Professionele ondersteuning
De bezoekers van de dagbesteding worden professioneel begeleid door verzorgenden en een activiteitenbegeleider. Er zijn ook vrijwilligers aanwezig die ondersteuning bieden bij de activiteiten. De ruimte bestaat uit twee delen. Bezoekers die dat willen, kunnen na de lunch rusten in een comfortabele ligstoel.

Voor mantelzorgers wordt een paar keer per jaar een avond georganiseerd, om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen. Wianna Verkroost: “Voor mij als mantelzorger is het fijn om mijn hart een keer te kunnen luchten en tips te krijgen.”

De dagbesteding bij Rijngaarde wordt verzorgd door Vijverhof van Zorgpartners in samenwerking met SAM. Mensen met dementie kunnen hier van maandag tot en met vrijdag twee tot negen dagdelen per week terecht. Hiervoor is een Wmo of WLZ indicatie nodig.

Vrijblijvend kennismaken
Bent u benieuwd wat de dagbesteding voor u kan betekenen? Komt u gerust een keer langs om een kopje koffie te drinken. Wilt u meer weten of een afspraak maken? De klantconsulenten van Zorgpartners staan u graag te woord. Bel naar 0182 – 723 723 of stuur een email naar klantconsulent@zorgpartners.nl

Deel deze pagina: