Lees voor

Dagbesteding biedt uitkomst

7 augustus 2019

Elkaar ontmoeten, zinvolle activiteiten ondernemen en een fijne dag beleven. Bij de dagbesteding van Zorgpartners is het mogelijk. Dagbesteding is er voor mensen die thuis wonen maar op lichamelijk, verstandelijk of sociaal gebied ondersteuning nodig hebben. Deze ondersteuning is niet alleen een uitkomst voor henzelf maar ook voor hun mantelzorgers, want zij hebben even tijd voor andere dingen.

Ondersteuning mantelzorger
Voor sommige mantelzorgers is de keuze voor dagbesteding lastig omdat zij zich schuldig voelen. Dat merkt ook Hilda de Boer, hoofd Welzijn & Dagverzorging bij Souburgh in Waddinxveen: “We maken vaak mee dat mantelzorgers geestelijk en/of lichamelijk vermoeid zijn wanneer hun partners voor het eerst de dagbesteding bezoeken. Zij hebben er alles aan gedaan om hun partners zo goed mogelijk thuis te verzorgen. Bijna ten koste van de eigen gezondheid. Wanneer zij op zo’n moment van de huisarts horen dat de dagbesteding het beste voor beiden is, is dat in eerste instantie niet fijn. En dat is heel begrijpelijk, maar de dagbesteding biedt echt uitkomst.”

Voordelen dagbesteding
Het is zeker geen kwestie van falen als je kiest voor dagbesteding. Sterker nog, dagbesteding van Zorgpartners biedt veel voordelen. Zo is er een huiselijke omgeving gecreëerd waarin bezoekers gewoon zichzelf kunnen zijn. Zij krijgen hier meer structuur in hun dagelijks leven en komen onder de mensen. Er zijn praktische medische hulpmiddelen aanwezig en er is professionele begeleiding door verzorgenden en activiteitenbegeleiders. Marian Domburg, coördinator van de dagbesteding in Bodegraven: “Er is voor elk wat wils. Elke dag doen we aan gym, zitdansen of een spel met beweging. Twee keer per dag organiseren we een andere activiteit, bijvoorbeeld iets creatiefs, zingen of wandelen. Er zijn ook activiteiten gericht op kennis over vroeger. Bezoekers krijgen persoonlijke aandacht. Zo activeren we vaardigheden die nog bij hen aanwezig zijn. Niets moet. Zij kunnen ook gewoon rusten. Het belangrijkste is dat onze bezoekers een goed en veilig gevoel krijgen.”

Faciliteiten
Omdat Zorgpartners dagbesteding aanbiedt in of nabij haar centra, kunnen bezoekers gebruikmaken van de daar aanwezige faciliteiten. Zo is er regelmatig een kapper of pedicure aanwezig. Daarnaast is het mogelijk om (warm) te eten bij de dagbesteding. Wianne Verkroost is mantelzorger en zegt hierover: “Mijn moeder woont alleen en ik ben de enige dochter die in de buurt woont. Ik vond het geen fijn idee dat ze overdag veel alleen was en weinig mensen zag. Bij de dagbesteding krijgt ze goede zorg en wordt ze lichamelijk en geestelijk geprikkeld. Daarnaast kookt mijn moeder niet meer zelf. Het is een prettig idee dat zij in elk geval op de dagen dat ze hier is een verse warme maaltijd krijgt.”

Kosten
Deelname aan de dagbesteding is mogelijk met een beschikking vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze beschikking kan aangevraagd worden bij de gemeente. Daarnaast is het ook mogelijk om deel te nemen door bekostiging uit eigen financiële middelen of met een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze indicatie wordt gesteld door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Zorgpartners Midden-Holland kan u verder informeren over de procedure rond het aanvragen van een beschikking. In overleg zijn er mogelijkheden voor vervoer van en naar de dagbesteding.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de dagbesteding bij Zorgpartners Midden-Holland? Kom dan vrijblijvend een keer langs op een van de locaties of kijk op onze website. Ook kunt u contact opnemen via (0182) 723 723 of klantcontact@zorgpartners.nl.

Deel deze pagina: