Lees voor

Toet de contactclown

25 januari 2019

Heel graag wil ik me even voorstellen.

Ik ben Carla Buntsma en ik kom vanaf januari 2019 om de week op bezoek bij Floravita. Dan ben ik een contactclown, en mijn naam is Toet. Heel fijn dat Toet de gelegenheid krijgt om te laten zien dat een contactclown een moment van plezier/contact kan geven.

Als contactclown bezoek ik mensen met dementie en mensen met een verstandelijke/lichamelijke beperking zowel jong als oud. Contactclown Toet is een vrolijke en rustige clown die op een respectvolle, open en liefdevolle manier, ontmoet, afstemt en verbindt.

Het verschil tussen de klassieke clown en de contactclown is dat de klassieke clown de nadruk legt op humor, terwijl de contactclown daarentegen de nadruk legt op contact. Toet werkt vanuit de stilte, voert geen act op. Door mijn rode neus en een beetje vreemde kleding klopt er iets niet, dit kan de doelgroep waar ik voor speel een veilig gevoel geven omdat daardoor niet alles juist hoeft te zijn. De rode neus heeft een betekenis voor mensen. Je bent niet langer een ander die zich aan de norm moet houden, maar je ontsnapt eraan. Er zijn ook mensen die niet van clowns houden en dat is prima, dat respecteer ik, bedank ze voor de eerlijkheid en laat ze dan verder met rust. Toet wil de mensen laten voelen dat ze er mogen zijn zoals ze zijn.

Typerend voor mensen met dementie is dat zij wel hun geheugen langzaam verliezen, maar niet hun emoties. Juist met die emoties maak ik puur contact. Toet werkt vanuit haar gevoel, vanuit een open hart. Ze kijkt, ziet en voelt wat er gebeurt, stemt af, laat zich verwonderen en speelt daar op in. De regie blijft bij de ander en die heeft de hoofdrol. Nieuwsgierig ontdekt Toet de belevingswereld van de ander en toont oprechte interesse.

Contact van hart tot hart………..

Een lach is mooi meegenomen maar Toet staat evengoed open voor emoties zoals verdriet, boosheid en angst.

Wilt U meer weten over Toet dan kunt U de website: www.contactclowntoet.nl bezoeken.

Lieve en vrolijke groet van Toet.

Deel deze pagina: